Vodič kroz prvu godinu: Kako da pratite bebinu težinu iz meseca u mesec

Pogledajte savete stručnjaka kako biste bili sigurni da vaša beba iz meseca u mesec napreduje i dobija odgovarajuću telesnu težinu…

Jedna od najvećih briga novopečenih roditelja jeste da li su njihove bebe dovoljno site, kao i da li dobijaju težinu koja odgovra njihovom uzrastu. Trebalo bi da znate da nisu sve bebe iste i da se samim tim drugačije razvijaju.

Pogledajte neke osnovne smernice kroz svaki bebin mesec, koje će vam pomoći da lakše pratite bebinu kilažu i budete sigurni da je sve u redu:

Novorođenče (1-4 nedelja starosti)

Vaša beba je trenutno osetljivija i nežnija više nego ikad. Pedijatar Mišel Larou savetuje mladim roditeljima da ne brinu ukoliko njihova beba izgubi koji kilogram odmah nakon rođenja, jer se to dešava kod većina beba. Zdrava beba svoju težinu s porođaja povrati u roku od 10 do 12 dana.

Beba bi trebalo da jede:

Majčino mleko ili mlečnu formulu. Odmah se obratite lekaru ako se kod bebe pojavi alergijska reakcija. Moguće da ste pojeli nešto što joj ne odgovara.

Mesec dana

Od prvog pa do šestog meseca, beba će rasti 2,5 centimetra mesečno i dobijati od 150 do 200 grama nedeljno. Ako hranjenje ide dobro, vaša beba će stalno dobijati na težini.

Beba bi trebalo da jede:

Majčino mleko ili mlečnu formulu. Vreme hranjenja će biti nepredvidivo i nemoguće je utvrditi koliko mleka beba popije dok sisa. Bebe u ovom uzrastu treba da jedu osam do 12 puta dnevno ili na svakih dva do tri sata.

Drugi mesec

Beba bi trebalo da dobija na težini svake nedelje. Ako ste zabrinuti, posavetujte se s pedijatrom kako biste se uverili da beba jede dovoljno. U nekim slučajevima, bebe možda ne sisaju pravilno ili vi nemate dovoljno mleka.

Beba bi trebalo da jede:

Majčino mleko ili mlečnu formulu. Ne pokušavajte da uvodite čvrstu hranu sve do četvrtog meseca, a poželjno je da sačekate do šestog. Uvođenje čvrste hrane prerano može izazvati probavne probleme, sugeriše doktorka Džoana Dolgof.

Treći mesec

U ovom mesecu vaša beba će dobiti skoro ceo jedan kilogram, a takav rast će se nastaviti sve do sedmog meseca.

Beba bi trebalo da jede: 

Majčino mleko ili mlečnu formulu. Hranjenje će se smanjiti na pet do osam puta dnevno, a bebe koje sisaju će jesti nešto češće od onih koje su na formuli. Vaša beba će se verovatno i dalje buditi tokom noći kako bi jela, ali ne tako često kao pre.

Četvrti mesec

Krajem ovog meseca neke bebe mogu pokazivati znake da su spremne za čvrstu hranu. Neki od znakova su: može držati glavicu čvrsto i uspravno, može da sedi uz podršku i pokazuje interesovanje za hranu koju vi jedete. Prelazak sa tečne hrane na čvrstu je delikatan, pa nemojte forsirati bebu da jede ako nije spremna.

Beba bi trebalo da jede: 

Američka akademija pedijatara napominje da bi bebe trebalo dojiti najmanje do šestog meseca, zato probajte da do tada odložite čvrstu hranu, osim ukoliko vaša beba ne pokazuje znake da je spremna. Ako je to slučaj, konsultujte se s lekarom.

Peti mesec

Beba bi do ovog meseca trebalo da udvostruči svoju težinu s rođenja. Ukoliko beba nema dovoljnu kilažu, obavezno se konsultujte s lekarom šta da uradite kako biste joj pomogli da dobije više.

Beba bi trebalo da jede: 

Majčino mleko, mlečnu formulu ili čvrstu hranu. Ako vaš lekar kaže da beba može da pređe na čvrstu hranu, poslušajte ga. Ako beba još nije spremna, sačekajte još koju nedelju pa probajte ponovo.

Šesti mesec

Od šestog meseca beba će rasti oko 1,30 centimetra mesečno i dobijati između 80 i 150 grama nedeljno.

Beba bi trebalo da jede:

Majčino mleko ili mlečnu formulu plus kašice. Ukoliko do sada niste bebi predstavili čvrstu hranu, došlo je vreme da to učinite. Najbolje je da čekate tri dana između svakog pokušaja. Ukoliko dođe do alergijske reakcije lakše ćete na taj način utvrditi krivca. Dijareja ili osip su pokazatelji da je beba osetljiva na određenu hranu.

Sedmi mesec

Bebina težina će se stalno povećavati za kilogram mesečno. Konsultujte se s lekarom ako dobija manje ili dobija više od tri kilograma mesečno, savetuje doktorka Dolgof.

Beba bi trebalo da jede:

Majčino mleko ili formulu, a probajte da blendujete i meso, povrće i voće. Ako sami pravite hranu za svoju bebu, nemojte se plašiti da eksperimentišete sa začinima. Vaša beba je navikla na različite ukuse zbog majčinog mleka.

Osmi mesec:

Beba treba da dobija dodatne kilograme kako bi do prve godine utrostručila težinu s rođenja.

Beba bi trebalo da jede:

Majčino mleko ili formulu, kašice i određenu hranu za prstiće. Probajte da joj date sitne komadiče jaja (omleta) ili sitno seckanu pastu, povrće, sir i voće.

Deveti mesec

Da bi održali dobijene kilograme, kao i podstakli dalji rast, uvedite užinu između doručka i ručka, kao i između ručka i večere.

Beba bi trebalo da jede:

Majčino mleko ili formulu, kašice i dosta hrane za prstiće. Budite slobodni da joj ponudite bilo šta sa svog tanjira, ali vodite računa da to ne bude nešto s čime može da se zagrcne.

Deseti mesec

Beba će se verovatno motati, odnosno puziti po kuhinjskom podu, a možda će pokušavati i da ustane kako bi dohvatila sto, stolicu i vašu nogu. Puzeći će sagoreti dosta kalorija, tako da će se povećanje težine sada malo usporiti.

Beba bi trebalo da jede:

Beba se do sada verovatno već navikla na hranu za prstiće. Probajte takođe da joj predstavite zeleno povrće, teže voće kao što su parčići sitno sečene jabuke ili male nudle. Beba će u ovoj fazi i dalje piti mleko i sisati.

11-12 mesec

U ova dva meseca videće se najveći rezultat vašeg napornog truda u proteklih 10 meseci. Do prvog rođendana vaše bebe, ona će utrostručiti svoju težinu s rođenja i uskoro napraviti prve korake.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *