Grudi, a ne stomačić otkrivaju pol deteta

 

 

Oblik stomaka ne otkriva pol deteta, ali vaše grudi da, pokazuju najnovija istraživanja. Ženama koje nose devojčice grudi u trudnoći porastu veće nego onim ženama koje nose mušku decu. Dok će se opseg grudi majkama devojčica povećati za čak osam centimetara, majkama sinova će porasti u proseku 6,3 centimetra. Pitate se zašto? Muški fetusi proizvode više testosterona i traže više energije od svojih majki – biće veći, a baš to utiče na to da majčine grudi ne porastu.

stomak-trudnice
Da, jutarnje mučnine su dobar znak

Jedan od najvećih paradoksa je da loša hrana (brza hrana, peciva, prženo…) trudnim ženama prija, dok zdrava hrana izaziva mučnine. Isto tako, zdrave i sveže namirnice mogu da imaju negativan uticaj na bebu u stomaku – meso može da prenese viruse i bakterije, sir bakterije i plesan, zeleno povrće bakterije, a upravo te namirnice mnoge trudnice ne mogu da “svare”.

I dok naš organizam može da se odbrani od parazita i bakterija, jer ima razvijen imuni sistem, beba u stomaku ne može. A najbolji način da se fetus odbrani dala nam je sama priroda baš kroz mučnine, povraćanje i odbojnost prema određenim mirisima i ukusima. Tu se krije i objašnjene zašto čak 75 odsto žena povraća u prvom tromesečju trudnoće – da bi zaštitile fetus.

Dete obožava slano

Opšte je poznato da se ukusi deteta formiraju već u stomaku. Ali, istraživanja pokazuju da to nema toliko veze sa onim šta majka konzumira, nego sa onime šta gubi. Naime, majke koje su dosta povraćale u trudnoći, većinom su rađale decu koja vole so. Zašto je to tako? Na taj način su gubile minerale i tečnost, što je itekako uticalo i na bebe, koje su posle rođenja imale potrebu da nadoknade izgubljeno.

Muškarci koji imaju braću će imati sinove

Sigurno da znate neku porodicu koja samo ima muške potomke. Mislite da je to slučajnost? Čini se da nije. Navodno postoji gen koji nosi otac, a koji određuje pol deteta.

Kori Gelatli, naučnik sa Univerziteta Njukesl analizirao je 927 porodica i njihova porodična stabla, i došao je do zanimljivih podataka. Za muškarce koji imaju više braće verovatnije je da će imati sinove, dok će muškarci koji imaju više sestara verovatnije imati ćerke. Taj obrazac je više prisutan kod “jačeg pola”, a u obzir dolazi samo očeva strana.

Zašto se trudovi u većini slučajeva javljaju noću?

Mnoge studije su pokazale da trudovi kod većine žena započinju između ponoći i četiri sata izjutra. Tokom noćnih sati hormoni koji najviše rade su estriol i oksitocin, a upravo oni izazivaju kontrakcije materice. Tada su žene najmirnije, najmanje rastresene i najopuštenije.

Provedite sat posle rođenja sa svojom bebom

U mnogim modernim bolnicama novorođenčad odvajaju od majki odmah posle rođenja da bi ih okupali i izmerili. Međutim, mnoge studije su pokazale da je upravo taj prvi sat najvažniji za tek rođeno dete. Majke bi trebalo da ga provedu sa njim, da se emotivno povežu, da se suzbije strah od odvajanja i novog “prostora”, a taj faktor je bitan i za samo detetovo zdravlje.

Osim toga, blizina bebe važna je i za majku, jer ona aktivira lučenje oksitocina i prolaktina, koji proizvode mleko.

One trudnice koje vole čokoladu imaju mirniju i manje frustriranu decu

Iako razlog za uživanje u čokoladi većini trudnica nije potreban, jedno istraživanje u Finskoj je pokazalo da ona može da deluje pozitivno i na bebu. Naime, pokazalo se da su žene koje su svakodnevno konzumirale čokoladu rodile manje frustriranu i mirniju decu. Ključ je u endorfinu, hormonu sreće, koji se oslobađa uz pomoć čokolade.

Da li su muška deca zaista mamini sinovi?

Iako se roditelji često šale na račun dece i koga više vole, kad je reč o sinovima, priroda ima prilično jak argument – sinovi nasleđuju više gena od majki nego od očeva.

To je zato što ćerke imaju dva X hromozoma – jedan od tate, jedan od mame, dok sinovi imaju X hromozom od mame, a Y od tate. X hromozom nosi nekoliko puta više gena od Y, pa je i njegovo delovanje veće. Dok žensko dete ima prilično ravnomernu zastupljenost roditeljskih gena, muško dete biće genetski više povezano sa majkom nego što će to biti devojčica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *